Introducció de Catalunya

Introducció de Catalunya és una breu enumeració de les particularitats d’aquesta Comunitat Autònoma del regne d’Espanya.

Està situada al nord-est de la península Ibèrica i la seva capital és Barcelona.

Divisió territorial i administrativa

Territorialment s’organitza en quatre províncies: Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona i administrativament en 947 municipis i 42 comarques. L’Aran és una entitat territorial autònoma que té com a institució de govern el Conselh Generau.

Història

El territori que ocupa Catalunya va pertànyer el 218 aC a l’Imperi Romà formant part de la província Tarraconense. Durant el segle V els gots la van conquerir. El 712 els musulmans el derroten, però van ser expulsats del nord amb l’ajuda dels francs i van sorgir els Comtats Catalans. El 1319 la Corona d’Aragó va agrupar Aragó, València i Catalunya. L’any 1640 hi ha la cessió dels comtats de Rosselló i Cerdanya al regne de França. L’any 1714 la Guerra de Successió Espanyola va imposar l’absolutisme borbònic a Catalunya. Durant el segle XX van ser instaurades la Mancomunitat de Catalunya i la Generalitat de Catalunya, però no va ser fins a la promulgació de la Constitució Espanyola de 1978 i l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya quan va consolidar-se l’actual sistema de delegació política i administrativa de les Comunitats Autonomes.

Principat de Catalunya

El concepte de Principat de Catalunya apareix durant el segle XIV sota la jurisdicció de les Corts Catalanes on el sobirà o príncep era el rei del Casal de Barcelona que pertanyia al Regne d’Aragó.

Geografia i clima

Catalunya té una superfície aproximada de 32.000 km² i limita al nord amb França i Andorra, a l’oest amb Aragó, al sud amb el País Valencià i a l’est amb la Mediterrània. La seva geografia és contrastada pel litoral mediterrani i els Pirineus al nord i la seva hidrografia pertany a la conca mediterrània. Catalunya gaudeix de clima mediterrani.

Govern polític

L’Estatut d’Autonomia la defineix com a nació i la Constitució Espanyola la reconeix com a nacionalitat. L’autogovern s’estructura políticament en diverses institucions de la Generalitat de Catalunya: Parlament de Catalunya (poder legislatiu), Presidència de la Generalitat (representant executiu) i Consell Executiu o Govern (acció política i administració). El poder judicial és exercit pel Tribunal Superior de Justícia.

Símbols i tradicions

Catalunya disposa de símbols propis com la senyera de cinc faixes grogues i quatre vermelles del mateix gruix, l’himne nacional d’Els Segadors i la Diada Nacional de l’11 de setembre. La Sardana és la dansa nacional de Catalunya. Una tradició és l’aixecament de torres humanes o Castells. El dia 23 d’abril se celebra el dia de Sant Jordi que és el patró de Catalunya amb el regal del llibre i la rosa. Durant la revetlla de la nit de Sant Joan del 23 de Juny es cremen fogueres, es menja coca i es beu cava.

Catalans

Els pintors internacionals més coneguts són Salvador Dalí, Joan Miró i Antoni Tàpies. Altres autors són Ramon Casas, Josep Maria Subirachs i Marià Fortuny. Els arquitectes del modernisme Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner i Josep Maria Puig i Cadafalch. De la literatura del segle XIX destaquen Jacint Verdaguer, Narcís Oller, Joan Maragall i Àngel Guimerà i del segle XX Josep Carner, Carles Riba i Josep Vicenç Foix, Josep Pla, Mercè Rodoreda i Salvador Espriu. En l’àmbit de la música Pau Casals, Alícia de Larrocha i Jordi Savall. Entre els cantants d’òpera Victòria dels Àngels, Montserrat Caballé, Jaume Aragall i Josep Carreras. Cantautors de la Nova Cançó com Lluís Llach, Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet i Francesc Pi de la Serra. Tete Montoliu en jazz. Grups musicals Companyia Elèctrica Dharma, Sopa de Cabra, Els Pets, Gossos.

Demografia i llengua

Catalunya té una població aproximada de set milions i mig d’habitants. Dos terços viuen a la regió metropolitana de Barcelona. La llengua pròpia és el català excepte a la Vall d’Aran que és l’aranès. El castellà que és la llengua oficial de l’Estat espanyol i el català són les llengües oficials a Catalunya.

Economia

Catalunya és un territori de tradició industrial des del segle XIX. Actualment la indústria, el turisme i els serveis són els principals sectors econòmics. De les Comunitats Autònomes d’Espanya ocupa la quarta posició en producte interior brut i aporta el 18,5% del PIB total de l’Estat.

Patrimoni de la Humanitat

La Unesco té catalogades com a béns culturals i naturals les obres de Gaudí: Parc Güell, Palau Güell, la Casa Milà, la Sagrada Família, la Casa Vicens, la Casa Batlló i la Colònia Güell; el Monestir de Poblet; Art rupestre de l’arc mediterrani de la península Ibèrica; Palau de la Música Catalana i Hospital de Sant Pau de Lluís Domènech i Montaner ; les esglésies romàniques de la Vall de Boí, el conjunt arqueològic de Tàrraco. Com a patrimoni immaterial té inscrita la Patum de Berga.

Gastronomia

La cuina catalana destaca pels suquets de peix, l’escudella, la calçotada, pa amb tomàquet, les salses de l’allioli i el romesco, els embotits, els postres de crema catalana i els panellets, els vins i caves.

Esports

Els esports més populars són el futbol, el bàsquet, el tenis, l’hoquei i l’esquí.

Final de la introducció de Catalunya – Tornar a la pàgina Escapades per Catalunya