Ruta per la Suïssa francesa i alemanya2024-03-03T22:00:59+01:00

RUTA PER SUÏSSA (Inici: Ginebra – Final: Zúric) (2017) < Ginebra / Chillon / Lavaux (Saint-Saphorin, Vevey i Montreux) / Lausana / Yverdon-les-Bains / Sainte-Croix / Friburg / Gornergrat / Berna / La Chaux-de-Fonds / Neuchâtel / Jungfraujoch / Thun / Solothurn / Basilea / Baden / Rigi / Lucerna / Guillem Tell (Bürglen, Altdorf i Schwyz) / Rheinfall / Schaffhausen / Stein am Rhein / St. Gallen / Einsiedeln / Zúric >

INTRODUCCIÓ

Suïssa és una república federal formada per 26 cantons. Cada un d’ells amb el seu propi sistema legal, fiscal i educatiu amb una gran autonomia dins de la Confederació Suïssa.

El país està governat per l’Assemblea Federal, un parlament bicameral que està format pel Consell Nacional d’elecció directa, i el Consell d’Estats on els seus delegats representen als diferents cantons.

Regions lingüístiques

Existeixen tres regions lingüístiques.

L’alemany predomina en el nord, est i centre, l’oest és francòfon i el sud preval l’italià.

Valais compte amb regions de parla francesa i alemanya.

Una minoria dels habitants dels Grisons parlen el romanx. En aquesta zona domina l’alemany i l’italià.

Quatre idiomes oficials: el francès es parla a la zona rosa, l’alemany a la grisa, l’italià a la groga i el romanx a la verda.

La llengua predominant és l’alemany.

Protestants i catòlics

Hi ha gairebé el mateix nombre de protestants i catòlics. Són dues religions que traspassen les barreres lingüístiques.

Economia

La seva economia destaca en el sector financer, el comerç internacional, serveis, la indústria manufacturera, l’agricultura i el turisme.

El nivell de vida és alt, la desocupació baixa i la renda per càpita és una de les més elevades del món.

Suïssa exporta maquinària de precisió, rellotges, tèxtils, productes químics i farmacèutics, xocolata i productes làctics.

Medi natural

Els suïssos tenen una actitud molt exigent davant la conservació del seu medi natural.

La xarxa de transport públic està molt desenvolupada i coordinada i la seva agricultura gaudeix de grans subvencions que permeten conservar l’extraordinari paisatge.

Cultura

Suïssa és un país enormement culte. Entre els esdeveniments destaquen el Festival de música clàssica de Lucerna, el Festival de jazz de Montreux i Art Basel és la fira més gran d’art contemporani del món.

Refugis atòmics

A Suïssa els refugis atòmics poden acollir en cas de necessitat a tota la població.

Tots els habitants deuen disposar d’un lloc al qual puguin arribar ràpidament des de les seves cases. També els propietaris d’immobles deuen construir i equipar refugis adequats a tots els edificis habitables.

Aquests són els articles de la llei federal sobre la protecció de la població i la protecció civil. És per això que existeix un refugi antiatòmic a la major part dels edificis construïts a partir dels anys seixanta.

En l’actualitat existeixen més de 300.000 refugis nuclears repartits entre cases, escoles, hospitals i refugis públics. La protecció està calculada per 8,6 milions de persones que representa el 114% de la seva població.

Neutralitat

Tot i ser un país neutral compta amb un exèrcit i el servei militar és obligatori.

DIARI DE VIATGE

Aquest és un itinerari per Suïssa que ens portarà per 16 cantons: Ginebra, Vaud, Friburg, Valais, Berna, Neuchâtel, Solothurn, Basilea-Ciutat, Argòvia, Schwyz, Lucerna, Uri, Schaffhausen, St. Gallen, Zúric.

Segons MeteoSwiss la previsió meteorològica serà molt variable per a tota la setmana. Variarem la ruta en funció del temps.

L’allotjament està concentrat a Lausana (dos dies), Berna (tres dies) i Zúric (tres dies). Això ens permetrà anar modificant les previsions diàries de visites.

Patrimoni de la humanitat

Visitarem cinc patrimonis de la humanitat per la Unesco: ciutat vella de Berna, abadia de St. Gallen; Jungfrau-Aletsch dels Alps Suïssos; vinyes en terrasses de Lavaux, urbanisme de la indústria rellotgera a La Chaux-de-Fonds.

Transport

El viatge d’anada de Barcelona a Ginebra i la tornada de Zúric a Barcelona el farem amb avió.

Al mateix aeroport de Ginebra hem llogat un cotxe que tornarem a l’aeroport de Zúric.

ITINERARI / RUTA: Extracte diari

Primer dia (dissabte 8/07/2017): Ginebra, Castell de Chillon, Lavaux, Lausana. Veure ruta

L’aeroport de Ginebra o Cointrin es troba en terreny francès i té una terminal francesa. Arribem al voltant de les 9 del matí i ens dirigim directament a fer la visita del nucli antic de Ginebra. Després de dinar al costat del llac Léman marxem al castell de Chillon per fer una visita guiada. Cap al tard veiem les vinyes en terrassa de Lavaux a la zona de Saint–Saphorin que van ser declarades patrimoni de la humanitat. Al vespre passem per Vevey i Montreux on s’està celebrant el seu 51è Festival de Jazz. Marxem a l’hotel reservat a Lausana, l’hotel Ibis budget Lausanne Bussigny de Lausana.

Segon dia (diumenge 9/07/2017): Lausana, Yverdon-les-bains, Sainte-Croix, Friburg, Lausana. Veure ruta

La previsió del temps ens fa canviar la ruta d’avui. Al matí decidim visitar la part més alta de la ciutat de Lausana que celebra el 46è Festival de la Cité. Més tard anem al barri d’Ouchy per conèixer el museu Olímpic. Després ens dirigim cap a la petita ciutat d’Yverdon-les-bains que és una de les estacions termals més importants de Suïssa per visitar el seu centre històric. A primera hora de la tarda anem al poble de Sainte-Croix que és conegut mundialment per les caixes i autòmats de música. Fem una visita guiada al museu “CIMA”. Arribem una mica tard a Friburg, però tenim temps de fer una volta completa d’aquesta ciutat medieval i admirar les seves boniques fonts. Tornem a l’hotel de Lausana.

Tercer dia (dilluns 10/07/2017): Lausana, Zermatt, Gornergrat, Sion, Berna. Veure ruta

Sortim de Lausana amb direcció a Täsch. Aparquem el cotxe, ja que només podem anar amb tren a Zermatt. Aquest poble ubicat als peus del Matterhorn o Cerví és el punt de sortida del ferrocarril cremallera que ens portarà al Gornergrat. Aquest mirador a 3089 metres d’altura ens permet gaudir d’una vista espectacular del mont Cerví, de les glaceres i de la muntanya Rosa. Aquesta excursió ens ocupa tot el dia. Al vespre baixem cap a Sion. Aquesta nit hem reservat hotel a Berna, l’hotel Ibis budget Bern Expo.

Quart dia (dimarts 11/07/2017): Berna – La Chaux-de-Fonds – Neuchâtel – Berna. Veure ruta

Destinem el matí a visitar Berna. Pugem a la torre de la catedral per veure la ciutat vella de la capital de Suïssa que va ser declarada patrimoni de la humanitat. A primera hora de la tarda marxem a la ciutat de La Chaux-de-Fonds que és patrimoni de la humanitat. Visitem el Museu Internacional de la Rellotgeria. Neuchâtel és el pròxim destí que destaca pel seu centre històric medieval. Aquesta ciutat al costat del llac ens permet un passeig relaxat. Tornem a l’hotel de Berna.

Cinquè dia (dimecres 12/07/2017): Berna, Jungfraujoch, Thun, Oberhofen, Berna. Veure ruta

Arribem amb cotxe a Lauterbrunnen a les 10 del matí per agafar el tren que va a Kleine Scheidegg. Des d’aquest punt prenem el tren cremallera que ens porta al Jungfraujoch que és l’estació de tren a major altitud d’Europa a 3454 metres. Un cop aquí un ascensor ens puja a l’observatori des del qual tenim les vistes més sorprenents de la glacera i del cim Jungfrau que formen part de la cadena muntanyosa declarada patrimoni de la humanitat. Baixem per Grindelwald, però hem de fer una parada d’enllaç i agafar el tren que ens tornarà a Lauterbrunnen. A la tarda fem un passeig per la ciutat de Thun que destaca pel seu castell i el pont vell sobre el riu Aar. Al vespre ens acostem a Oberhofen que està situat a la vora del llac Thunersee. Tornem a l’hotel de Berna.

Sisè dia (dijous 13/07/2017): Berna – Solothur – Basilea – Baden – Zúric. Veure ruta

Aquest matí visitem la ciutat barroca de Solothur on destaca la catedral de St. Ursen. Basilea és la nostra pròxima visita. Situada a la vora del Rhin és considerada la ciutat més cultural de Suïssa. A la tarda fem un recorregut per la petita ciutat balneari de Baden. Avui l’hotel escollit a Zúric és Ibis budget Zurich City West.

Setè dia (divendres 14/07/2017): Zúric, Vitznau, Lucerna, Altdorf, Schwyz, Zúric. Veure ruta

Vitznau està situat a la vora del llac de Quatre Cantons. La seva estació és el punt d’inici del tren cremallera més antic de Suïssa que puja a la muntanya del Rigi. Del cim de la reina de les muntanyes es baixa en telefèric a Weggis i des d’aquest poble es torna en vaixell a Vitznau. A la tarda visitem el centre històric de Lucerna i el pont de la Capella que és el símbol de la ciutat. A continuació busquem els indrets que recorden l’heroi suís Wilhelm Tell a Bürglen i Altdorf. La petita ciutat de Schwyz dona nom i escut a Suïssa. El seu Museu de l’Arxiu Federal guarda l’Acta de la Constitució de la Confederació. Tornem a l’hotel de Zúric.

Vuitè dia (dissabte 15/07/2017): Zúric, Rheinfall, Schaffhausen, Stein am Rhein, St. Gallen, Zúric. Veure ruta

A primera hora del matí anem a veure les cascades del Rhin que és el salt d’aigua més gran d’Europa anomenat Rheinfall. Visitem la ciutat medieval de Schaffausen  que està dominada per la fortalesa del Munot. El centre antic de Stein am Rhein està molt ben conservat. Les façanes de les cases decorades amb frescos i entramats de fusta ho demostren. Continuem la ruta per visitar l’Abadia de St. Gallen i els seus voltants que van ser declarats patrimoni de la humanitat. Tornem a l’hotel de Zúric.

Novè dia (diumenge 16/07/2017): Zúric, Einsiedeln, Zúric. Veure ruta

El monestir d’Einsiedeln amb la seva Verge Negre és el lloc de peregrinació més important de Suïssa. A continuació marxem cap a Zúric que destaca per ser el gran centre comercial i financer de Suïssa. Volem visitar el seu nucli antic i recórrer aquesta gran ciutat. Al vespre surt l’avió cap a Barcelona que posarà fi a la nostra ruta.

ARTICLES DE LA RUTA – 25 –

Ginebra, seu de l’ONU a Europa – Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: , |

El Palau de les Nacions és un complex d’edificis construïts entre 1929 i 1937 situat al parc de l’Ariana de Ginebra. Va servir de seu a [...]

Chillon, castell dels poetes – Vaud – Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: |

El castell de Chillon és una fortalesa medieval ubicada sobre un illot rocós a la vora del llac Léman. Aquesta situació li va permetre controlar durant [...]

Lavaux, vinyes en terrasses – Vaud – Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: , |

Les vinyes en terrasses de la regió vinícola de Lavaux estan situades en uns terrenys molt costeruts. Van ser construïdes pels monjos fa [...]

Lausana, seu del moviment olímpic – Vaud – Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: , , |

El Museu Olímpic de Lausana es troba al barri d’Ouchy a la vora nord del llac Léman. El 1993 va ser  inaugurat aquest museu que està [...]

Yverdon-les-Bains, banys termals romans – Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: , , |

Els banys termals d’Yverdon-les-Bains són els més importants de Suïssa. Els romans vans construir uns banys per aprofitar els brolladors d’aigües sulfuroses de la zona. [...]

Sainte-Croix, bressol de les caixes de música – Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: |

Les caixes de música van atorgar a la població de Sainte-Croix la categoria de capital mundial. Les caixes de música són uns instruments musicals mecànics de [...]

Friburg, ciutat de fonts i ponts medievals – Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: , |

La Ciutat Alta de Friburg està ubicada sobre un promontori rocós que està envoltat pel riu Sarine. En aquesta part més alta de la ciutat es [...]

Gornergrat, mirador dels Alps Penins – Valais – Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: , , , |

El mirador del Gorner està situat a 3089 metres d’altitud. Està envoltat de 29 cims de més de 4.000 metres. La glacera del Gorner és la segona [...]

Berna, capital federal de la Confederació Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: , , , |

El nucli antic de Berna és el millor conservat de la Confederació Suïssa. El traçat dels seus carrers, les teulades vermelles, els porxos i les fonts [...]

La-Chaux-de-Fonds, indústria rellotgera – Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: , |

La indústria rellotgera va ser introduïda a la ciutat de La Chaux-de-Fonds a principis del segle XVIII. En un primer moment aquesta activitat va ser artesanal. [...]

Neuchâtel, turisme de luxe a la Belle Époque – Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: , , |

El castell i la col·legiata van ser construïts el segle XII sota l’administració dels comtes de Neuchâtel. Durant el segle XV el castell va ser redissenyat [...]

Jungfraujoch, estació de tren més alta de Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: , , , |

Jungfraujoch és un coll de muntanya situat a 3417 metres d’altitud entre els cims del Mönch i la Jungfrau. Està situat als Alps Bernesos fent frontera [...]

Thun, envoltada pel riu Aar – cantó Berna – Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: , |

El castell i l’església de la ciutat de Thun es troben a la vora nord del riu Aar sobre un turó. La població està situada a [...]

Solothurn, ciutat vinculada al número onze – Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: , |

La Catedral de Sant Ursus i Sant Víctor de Solothurn d’estil neoclàssic va ser construïda entre 1763 i 1773. La façana de pedra blanca a dues [...]

Basilea, capital cultural i de l’art de Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: , , |

La catedral de Basilea es caracteritza pel seu color vermell, les dues torres de la façana i la seva teulada de colors. L’edifici del segle XII [...]

Baden, ciutat balneari del cantó d’Argòvia – Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: |

La petita ciutat balneària de Baden és un dels centres termals més antic de Suïssa. Les propietats terapèutiques dels seus 18 brolladors d’aigües sulfuroses ja eren [...]

Rigi, la reina de les muntanyes de Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: , |

La reina de les muntanyes anomenada Rigi està situada a la Suïssa Central. Aquest massís està envoltat pels llacs de Lucerna, Zug i Uri i pertany [...]

Lucerna, la ciutat més turística de Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: |

El pont de la capella de Sant Pere és el símbol de Lucerna. Connecta els dos barris de la ciutat i creua en diagonal el riu [...]

Guillem Tell, el mític heroi per la llibertat de Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: , , |

Guillem Tell és un personatge de llegenda de principis del segle XIV. La seva existència no ha estat demostrada, malgrat això resulta probable que algun dels [...]

Cascades del Rin, les més gran d’Europa – Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: |

Les cascades del Rin van emergir fa més de 15.000 anys. Sortint del llac de Constança el riu Rin va canviar el seu curs a una [...]

Schaffhausen, a peus del Munot – Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: , , |

El Munot de Schaffhausen és una fortalesa que ha esdevingut el símbol de la ciutat. Aquest bastió va ser construït en un turó davant de l’embarcador [...]

Stein am Rhein – cantó de Schaffhausen – Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: |

El nucli antic de Stein am Rhein conserva les cases medievals d’entramat de fusta amb frescos a les façanes. La fortalesa Hohenklingen situada en un turó [...]

St. Gallen, l’abadia origen de la ciutat – Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: , , |

La Catedral de St. Gallen és un edifici barroc que va ser construït entre 1755 i 1766. L’església abacial va ser convertida en catedral amb la creació [...]

Monestir d’Einsiedeln – cantó de Schwyz – Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: , |

L’abadia d’Einsiedeln és un monestir benedictí dedicat a la Mare de Déu dels Ermitans. L’abat té l’autoritat d’un bisbe. El monestir rep molt peregrins, ja que [...]

Zúric, capital financera i cultural de Suïssa

Autor: Pere|17 / 07 / 2017|Categories: Ruta per Suïssa - Europa (Inici: Ginebra - Final: Zúric) (2017)|Etiquetes: , |

La Gran Catedral de Zúric és un temple romànic construït entre els segles XII i XIII bressol de la Reforma Protestant. Les seves elevades torres bessones [...]

Go to Top